Havet

Havet2I havet är det fritt fiske. Regler som minimimått, fredningstider och fredningsområde hittar ni i länstyrelsens fiskebestämmelser.

 

Havet erbjuder ett varierat fiske efter havsöring, horngädda, makrill, skrubbskädda och sandskädda. Det finns också möjlighet att få abborre, piggvar, torsk, lax, multe mm. Här kommer några tips på fiskeplatser längs kusten.

 

 

 

   1. Norra kusten från Vejbystrand till Skälderviken.Hela sträckan är bra för havsöring och det fortsätter ut på Bjärehalvön. Här finns massor av platser att upptäcka med bra möjligheter hela säsongen. I maj kommer horngäddan och de brukar vara lätta att ta från land. Prova gärna med fluga eller lätt haspelutrustning. Tänk på att ha en tafs mellan draget och kroken, som ska vara ganska liten och vass. Från mitten på juni brukar makrillen vara på plats. Ibland kan den gå väldigt nära land så man når den med flugspö. Det vanligaste är dock att fiska den från båt.
   2. Pirarmarna i Rönneås mynning. Detta är mycket populära fiskeplatser. Den norra piren är lättast att komma till, och där brukar vara mest folk. Den södra får man gå till från småbåtshamnen och det brukar därför vara lite färre fiskare. Här fiskar man efter det mesta, öring, abborre, plattfisk men kanske framför allt makrill. Är du morgonpigg och finns på plats en sommarmorgon vid 4-tiden så kan du ha ett riktigt bra makrillfiske om förutsättningarna är de rätta. Fisket från pirarna är tillåtet året runt men tänk på fredningstiderna.
   3. Havet utanför sandstranden. Har du tillgång till båt så brukar detta vara en mycket bra plats att meta plattfisk. Agna med räka eller borstmask och fiska från ca 2 – 5m djup.
   4. Vegeåns mynningsområde och kusten vid Norra Häljaröd. Hela detta område är bra för havsöring. Det är mycket grunt och här är lätt att vada. Men gå försiktigt och börja fiska tidigt för fisken står ofta på riktigt grunt vatten. Bäst fiske för havsöring brukar vara i april och sedan kommer horngäddorna i maj. Tänk på att det är fågelskyddsområde på Rönnen och Själrönnen (stenön). På sandön utanför Vegeås mynning ska man bara gå längs vattnet. Se kartor på resp. plats.